Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024): Demonteren van het wiel

Stilzetten van de auto

Zet de auto op een plaats waar het verkeer niet gehinderd wordt en zorg ervoor dat de auto op een horizontale, stabiele en stroeve ondergrond staat.

Trek de parkeerrem aan, zet het contact af en schakel de eerste versnelling* in om de wielen te blokkeren.

Controleer of het verklikkerlampje van de parkeerrem op het instrumentenpaneel brandt.

Controleer of de inzittenden de auto hebben verlaten en zich op een veilige plaats bevinden.

Zorg ervoor dat de krik goed op één van de daarvoor bestemde plaatsen wordt gezet.

Als de krik verkeerd wordt gebruikt, wordt de auto niet voldoende ondersteund en kan deze vallen.

Ga nooit onder een auto liggen die alleen op de krik steunt; gebruik een bok.

Wiel met wieldop Verwijder bij het demonteren van het wiel eerst de wieldop met de wielsleutel 1 door bij de opening voor het ventiel aan de wieldop te trekken.

Bevestig na het monteren van het wiel de wieldop: plaats eerst de wieldop zo dat de uitsparing zich ter hoogte van het ventiel bevindt en druk vervolgens met de palm van de hand op de gehele omtrek van de wieldop.

Gebruik geen andere krik dan de door de fabrikant geleverde krik.

Procedure

Procedure

 • Verwijder de sierdop van de wielbouten of de naafdop met het gereedschap 3 (afhankelijk van de uitvoering).
 • Draai de wielbouten een omwenteling los met alleen de wielsleutel 1.

Procedure

 • Plaats het voetstuk van de krik 2 op de grond, loodrecht onder één van de twee steunpunten aan de voorzijde A of achterzijde B. Gebruik het steunpunt dat zich het dichtste bij het te verwisselen wiel bevindt.

Procedure

Procedure

 • Draai de krik 2 uit tot de kop van de krik het gebruikte steunpunt A of B raakt; de kop van de krik moet goed in het middelste deel van het steunpunt A of B steken.
 • Krik de auto op tot er voldoende ruimte tussen het wiel en de grond is om het (niet lekke) reservewiel te monteren.

Zorg ervoor dat de krik stabiel staat. Als de ondergrond glad of zacht is, kan de krik wegglijden of wegzakken - Kans op letsel! Plaats de krik uitsluitend onder de steunpunten A of B onder de auto en zorg ervoor dat de kop van de krik goed tegen het midden van het steunpunt drukt. Zo niet, dan kan de auto beschadigd raken en/of kan de krik wegzakken - Kans op letsel!

Procedure

 • Verwijder de wielbouten en leg ze op een schone plaats weg.
 • Verwijder het wiel.

Opbergen van het wiel met de beschadigde band Het wiel met de beschadigde band kan onder de vloer van de bagageruimte worden opgeborgen, in de bak van het volwaardige reservewiel.

Verwijder bij het opbergen van een lichtmetalen velg eerst de naafdop om het bevestigingssysteem (moer en bout) te kunnen plaatsen.

Als de auto is voorzien van een noodreservewiel, kan de velg met de beschadigde band niet onder de vloer van de bagageruimte worden opgeborgen. Het wiel moet dan in de bagageruimte worden opgeborgen; gebruik een hoes om de bagageruimtebekleding te beschermen.

  Toegang tot het reservewiel

  Het reservewiel bevindt zich onder de vloerplaat van de bagageruimte. Afhankelijk van de motoruitvoering is de auto voorzien van een volwaardig reservewiel of een noodreservewiel (BlueHDi). ...

  Monteren van het wiel

  Bevestiging van het reservewiel Indien uw auto is voorzien van lichtmetalen velgen is het normaal dat bij het monteren van het reservewiel de ringen van de bouten de velg niet raken. Als de b ...

  Zie ook:

  Peugeot 208 Instructieboekje (2012-2019). Niveaus controleren
  Controleer deze niveaus regelmatig en respecteer de voorwaarden zoals vermeld in het onderhoudsschema van de fabrikant. Vul indien nodig bij, tenzij anders aangegeven. Laat in het geval van een ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Enkele definities...
  Actieradius (km of mijl) De actieradius geeft aan hoeveel kilometer u nog met de resterende hoeveelheid brandstof kunt rijden (berekend op basis van het gemiddelde verbruik over de laatste afge ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024