Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024): Starten van de motor

Handrem aangetrokken, versnellingsbak in de neutraalstand of selectiehendel in de stand N of P:

 • trap het koppelingspedaal volledig in (handgeschakelde versnellingsbak), of
 • trap het rempedaal volledig in (automatische transmissie),
 • steek de sleutel in het contactslot; het systeem herkent de code,
 • ontgrendel het stuurslot door tegelijkertijd aan het stuurwiel en aan de contactsleutel te draaien.

In bepaalde gevallen is veel kracht nodig bij het draaien aan het stuurwiel (bijvoorbeeld als de wielen niet rechtuit staan).

 • Auto's met een benzinemotor: activeer de startmotor door de sleutel in de stand 3 te houden tot de motor is aangeslagen. Geef hierbij geen gas. Laat de sleutel los zodra de motor draait.
 • Auto's met een dieselmotor: draai de sleutel in de stand 2 (aanzetten van het contact) om de motor te laten voorgloeien.

Wacht tot dit verklikkerlampje op het instrumentenpaneel dooft en activeer vervolgens de startmotor door de sleutel in de stand 3 te houden tot de motor is aangeslagen. Geef hierbij geen gas.

Laat de sleutel los zodra de motor draait.

Onder winterse omstandigheden blijft het verklikkerlampje langer branden.

Als de motor warm is, gaat het verklikkerlampje niet branden.

Als de motor niet direct start, zet dan het contact af. Wacht even alvorens opnieuw te starten. Als de motor ook na een aantal pogingen niet aanslaat, probeer dan niet langer de motor te starten: de startmotor en de motor zouden beschadigd kunnen raken. Neem contact op met het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats.

Laat de motor bij gematigde temperaturen niet stationair warmdraaien, maar rijd zo snel mogelijk weg zonder de motor veel toeren te laten draaien.

Laat de motor nooit draaien in een onvoldoende geventileerde, afgesloten ruimte: verbrandingsmotoren stoten gevaarlijke gassen, zoals koolmonoxide, uit. Kans op vergiftiging met dodelijke afloop! Laat onder extreem koude omstandigheden (temperaturen lager dan -23ºC) de motor gedurende 4 minuten stationair draaien alvorens weg te rijden. Deze handelswijze komt de goede werking en de duurzaamheid van de mechanische onderdelen van de auto, motor en versnellingsbak ten goede.

  Contactslot

  Het contactslot heeft 3 standen: stand 1 (Stop): sleutel in het contactslot steken en uit het contactslot verwijderen, stuurslot vergrendeld, stand 2 (Contact): stuurslot ontgrendeld, aa ...

  Afzetten van de motor

  Breng de auto tot stilstand. Draai, terwijl de motor stationair draait, de sleutel in de stand 1. Verwijder de sleutel uit het contactslot. Draai om het stuurslot te vergrendelen aan het ...

  Zie ook:

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Op het display van het instrumentenpaneel
  Afb. 56 Op het display van het instrumentenpaneel: weergave portieren open. niet verder rijden! Met de volgende melding: portier( en), achterklep of motorkap geopend of niet correct geslo ...

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Startknop
  Afb. 178 Onder in de middenconsole: startknop. Afb. 179 Rechts van de stuurkolom: noodstart. De motor van de auto kan in werking gesteld worden met een startknop (Press & Drive). Daa ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024