Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020): Rijden in de regen

Regen en natte wegen kunnen het rijden gevaarlijk maken. Hier volgen een aantal aandachtspunten voor het rijden in de regen en natte wegen:

 • Rijd voorzichtig en bewaar extra afstand tot het overige verkeer.

  Door hevige regenval zal het zicht beperkt worden en de remafstand groter worden. Matig daarom uw snelheid.

 • Vervang de ruitenwisserbladen als ze strepen achterlaten of bepaalde stukken overslaan.
 • Zorg ervoor dat de banden in goede staat verkeren. Wanneer de banden niet in een goede staat verkeren, kunnen de wielen bij een noodstop op een nat wegdek gaan slippen, waardoor een ongeluk kan ontstaan. Zie "Bandloopvlak" in hoofdstuk 7.
 • Schakel uw verlichting in zodat anderen u beter kunnen zien.
 • Te snel door grote waterplassen rijden kan uw remmen aantasten.

  Als u door plassen moet rijden, probeer dit dan langzaam te doen.

 • Trap het rempedaal tijdens het rijden licht in totdat de remmen weer normaal werken wanneer u vermoed dat uw remmen nat geworden zijn.

Aquaplanning

Uw voertuig maakt nog maar weinig contact met de weg, en rijdt eigenlijk op het water, als er veel water op de weg is en u snel genoeg hiervoor gaat. Het beste advies is om LANGZAMER te gaan rijden als de weg nat is. Het risico op aquaplanning neemt toe als de diepte van de bandgroeven afneemt, zie "Bandloopvlak" in hoofdstuk 7.

Doorwaden van water

Vermijd het doorwaden van water tenzij u er zeker van bent dat het water niet hoger komt dan de onderzijde van de wielnaven. Rijd altijd langzaam bij het doorwaden van water. Bewaar voldoende remafstand omdat het remvermogen verminderd kan zijn.

Droog de remmen door na het doorwaden bij lage snelheid het rempedaal een aantal malen voorzichtig in te trappen.

  Rijden in het donker

  Pas uw snelheid zo aan dat u in bochten niet hoeft te remmen of te schakelen, vooral op een nat wegdek. Het beste is licht accelererend de bocht uit te rijden. Vloeiend nemen van bochten Nacht ...

  Rijden in de winter

  ...

  Zie ook:

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Niet starten van de motor bij een te laag AdBlue-niveau
  Het wettelijk verplichte startblokkeringssysteem wordt automatisch geactiveerd zodra het AdBlue-reservoir leeg is. Actieradius groter dan 2400 km Als het contact wordt aangezet, wordt er niet au ...

  Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020). Automatisch ontdampingssysteem
  (indien van toepassing) Automatisch ontdamping vermindert de kans van aandamping op de binnenkant van de voorruit door automatische opsporing van vocht aan de binnenkant van de voorruit. H ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024