Seat Ibiza: Benzinesoorten

Welke benzinesoort voor uw wagen geschikt is, staat aan de binnenzijde van de tankklep.

De wagen is met een katalysator uitgerust en mag alleen op loodvrije benzine rijden. De benzine moet voldoen aan de Europese norm EN 228 resp. de Duitse norm DIN 51626-1 en moet loodvrij zijn. U mag brandstoffen tanken die maximaal 10% ethanol (E10) bevatten.

De diverse types benzine verschillen qua octaangetal (RON).

De volgende benamingen komen overeen met die op de sticker op de tankklep:

Loodvrij super met octaangetal 95 of loodvrij normaal met octaangetal van min. 91 Geadviseerd wordt om loodvrij super met octaangetal 95 te tanken. Mocht deze niet ter beschikking staan: tank dan loodvrij normaal met een octaangetal van 91, maar houd dan wel rekening met een lichte reductie in vermogen.

Loodvrij super met octaangetal van min. 95 U moet loodvrij super met een octaangetal van min. 95 gebruiken.

Als er geen loodvrij super beschikbaar is, kunt u ook in geval van nood loodvrij normaal met octaangetal 91 tanken. In dat geval mag u echter alleen met gemiddelde toerentallen en geringe motorbelasting rijden. Tank loodvrij super bij de eerst komende gelegenheid die zich voordoet.

Loodvrij super met octaangetal 98 of loodvrij super met octaangetal van min. 95 Geadviseerd wordt om loodvrij super met octaangetal 98 te tanken. Mocht deze niet ter beschikking staan: tank dan loodvrij super met een octaangetal van 95, maar houd dan wel rekening met een lichte reductie in vermogen.

Als er geen loodvrij super beschikbaar is, kunt u ook in geval van nood loodvrij normaal met octaangetal 91 tanken. In dat geval mag u echter alleen met gemiddelde toerentallen en geringe motorbelasting rijden. Tank loodvrij super bij de eerst komende gelegenheid die zich voordoet.

Benzinetoevoegingen De brandstofkwaliteit beïnvloedt het soepel draaien van de motor, het vermogen en de levensduur van de motor. Daarom moet metaalvrije kwaliteitsbenzine getankt worden met geschikte additieven, reeds toegevoegd door de aardolie-industrie. Deze toevoegingen beschermen tegen corrosie, reinigen het brandstofsysteem en voorkomen aanslag in de motor.

Wanneer er geen kwaliteitsbenzine met metaalvrije additieven beschikbaar is of er motorstoringen voorkomen, moet u de noodzakelijke additieven bij het tanken toevoegen.

Het is gebleken dat niet alle benzine-additieven goed werken. Het gebruik van ongeschikte additieven voor de benzine kan aanzienlijke schade veroorzaken aan de motor en de katalysator beschadigen. Gebruik nooit metaalhoudende additieven voor de benzine! De metaalhoudende additieven kunnen ook in de benzine-additieven zitten om de klopvastheid te verbeteren en het octaangehalte te verhogen.

SEAT raadt de "Originele additieven van de groep Volkswagen voor benzinemotoren" aan. Bij de SEAT-specialisten kan u deze additieven kopen en informatie inwinnen betreffende het gebruik.

VOORZICHTIG
 • Tank niet als op de pomp aangegeven staat dat de brandstof metaal bevat. LRP-brandstoffen (loodvervangende benzine of lead replacement petrol) bevatten metaalhoudende additieven in hoge concentraties. Het gebruik hiervan kan de motor beschadigen!
 • U mag geen brandstoffen tanken die een grote hoeveelheid ethanol (bijv. E50, E85) bevatten.

  Dit leidt tot schade aan het brandstofsysteem.

 • Eén keer tanken van loodhoudende brandstof of ander metaaltoevoegingen leidt al tot een blijvende afname van het rendement van de katalysator.
 • U mag uitsluitend additieven voor benzine gebruiken die zijn goedgekeurd door SEAT.

  Additieven die het octaangetal verhogen of de klopvastheid verbeteren, kunnen metaaldeeltjes bevatten die de motor en katalysator flink kunnen beschadigen. Dergelijke additieven mogen niet worden gebruikt.

 • Bij benzine met een laag octaangehalte kunnen hoge toerentallen of een sterke motorbelasting tot schade aan de motor leiden.

 

Let op
 • U kunt benzine tanken met een hoger octaangehalte dan de motor van uw wagen nodig heeft.
 • In landen waar geen loodvrije benzine beschikbaar is, kunt u benzine met een laag loodgehalte tanken.

  Brandstof

  ...

  Dieselbrandstof

  Let op de informatie aan de binnenzijde van de tankklep. Geadviseerd wordt om diesel te gebruiken die voldoet aan de Europese norm EN 590. Mocht u niet beschikken over diesel die voldoet aan ...

  Zie ook:

  Peugeot 208. E-mailberichten beheren
  Druk op Telefoon om de hoofdpagina weer te geven. of TEL Druk op de toets "OPTIES" om de tweede pagina weer te geven. Selecteer "Email" om de berichtenlijst weer te geven. ...

  Citroen C3. Starten van de motor met een hulpaccu en startkabels
  Als de accu van uw auto ontladen is, kan de motor worden gestart met een hulpaccu (externe accu of een accu van een andere auto) en startkabels of een startbooster. Start de motor nooit door een a ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024