Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Aardgas

Het aardgas kan o.a. gecomprimeerd of vloeibaar zijn.

Liquefied aardgas komt voort uit een hevige koeling van aardgas. Op die manier wordt de omvang aanzienlijk verminderd in vergelijking met gecomprimeerd aardgas. In wagens met aardgas mag niet rechtstreeks liquefied aardgas worden bijgetankt, omdat het gas zich te veel zou verspreiden in de brandstoftank.

Daarom mag er in wagens met aardgas enkel gecomprimeerd gas getankt en gebruikt worden.

Kwaliteit en verbruik van aardgas Naargelang de kwaliteit is aardgas onderverdeeld in de groepen H en L.

Het type H heeft een grotere verwarmingscapaciteit en minder stikstof/koolstofdioxide dan het type L. Hoe groter de verwarmingscapaciteit van aardgas, hoe lager het verbruik.

De verwarmingscapaciteit en de hoeveelheid stikstof en koolstofdioxide kunnen echter schommelen binnen deze groepen. Daardoor kan het verbruik van de wagen variëren, ook al wordt er maar één type gebruikt.

De motorregeling wordt automatisch aangepast aan het gebruikte aardgas in overeenstemming met de kwaliteit. Daarom kunnen in de tank gassen van een verschillende kwaliteit worden gemengd en hoeft de tank niet volledig geledigd te worden alvorens bij te tanken met gas van een andere kwaliteit.

Op het display van het instrumentenpaneel wordt de kwaliteit van het aardgas getoond.

Aardgas en veiligheid U ruikt gasgeur of vermoed dat er een lek is :

 • Breng de wagen onmiddellijk tot stilstand.
 • Contact uitschakelen.
 • Open alle portieren om de wagen te verluchten.
 • Doof onmiddellijk de sigaretten die u zou hebben aangestoken.
 • Verwijder u van de wagen, of schakel onmiddellijk alle objecten uit die vonken of brand kunnen veroorzaken.
 • Als de gasgeur blijft, rijd dan niet verder!
 • Roep de hulp van vakmensen in. Laat de storing verhelpen.

Regelmatige controles van het aardgassysteem De aardgastanks kunnen beschadigd raken en verroesten door uitwendige invloeden. De wanden van de gastanks verzwakken bij vervorming, schade of corrosie. Daardoor kunnen de tanks klappen en levensgevaarlijk letsel veroorzaken. Om die reden moet de eigenaar van de wagen het gassysteem uiterlijk om de 4 jaar laten nakijken in een gespecialiseerde werkplaats (visuele controle). De eigenaar van de wagen moet de aardgastanks laten vervangen in een gespecialiseerde werkplaats voordat ze aan het eind van hun levensduur komen. Informeer u bij een SEAT-dealer of gespecialiseerde werkplaats over de levensduur van de aardgastanks

ATTENTIE Als u de gasgeur in de wagen of tijdens het bijtanken negeert, kunnen er ernstige verwondingen optreden.
 • De noodzakelijke handelingen uitvoeren.
 • verlaat het gevarengebied.
 • Indien nodig, verwittig dan de noodhulpdiensten.

 

ATTENTIE De wagen is niet klaar om aardgas te gebruiken, deze brandstof mag in geen geval gebruikt worden. Het gebruik van vloeibaar aardgas kan ervoor zorgen dat de brandstoftank ontploft, en kan ernstige verwondingen veroorzaken.

 

ATTENTIE Tanks die beschadigd of verroest zijn kunnen klappen en levensgevaarlijk letsel veroorzaken.
 • Laat de aardgastanks uiterlijk om de 4 jaar nakijken (visuele controle).
 • De aardgastanks hebben een beperkte levensduur.

  Laat de gastanks tijdig vervangen.

  Bij de SEAT-dealers of een gespecialiseerde werkplaats kunt u meer informatie hierover krijgen.

 

ATTENTIE Indien de bodem van de wagen tegen de grond stoot of bij een aanrijding van achteren kunnen de aardgastanks beschadigd raken.
 • Controleer of u een gasgeur waarneemt.
 • Indien u een gasgeur waarneemt, ga dan zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde werkplaats om het aardgassysteem te laten nakijken.

 

Let op

De periodieke controle van het aardgassysteem door een gespecialiseerde werkplaats volgens het Onderhoudsprogramma laten uitvoeren.

  Dieselbrandstof

  Let op de informatie aan de binnenzijde van de tankklep. Geadviseerd wordt om diesel te gebruiken die voldoet aan de Europese norm EN 590. Mocht u niet beschikken over diesel die voldoet aan ...

  AdBlue

  ...

  Zie ook:

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). De motor starten
  Geldig voor wagens: met startknop 1.  Trap het rempedaal in en houd het ingedrukt tot stap 5 uitgevoerd is. 1a. Bij wagens met handgeschakelde versnellingsbak: trap het koppelingspedaal ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Werkingsprincipes
  Dit systeem detecteert met behulp van een boven aan de voorruit geplaatste camera de borden met snelheidslimieten en leest de informatie op deze borden. Het systeem maakt tevens gebruik van ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024