Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Elektronische Stabiliseringscontrole (ESC)

Deze elektronische stabiliseringscontrole vermindert het slipgevaar en verbetert de rijstabiliteit van de wagen.

De elektronische stabiliseringscontrole (ESC) bestaat uit het elektronische sperdifferentieel (EDS) en de antislipregeling (ASR). De EDC werkt samen met het ABS. Bij uitvallen van ESC of ABS gaan beide controlelampjes branden.

Wanneer u de motor start, wordt de ESC automatisch ingeschakeld.

De ESC is altijd geactiveerd, het is niet mogelijk het uit te schakelen. Met het Easy Connect- systeem kan enkel de ASR worden uitgeschakeld of de Sport-stand worden geselecteerd.

De ASR kan buiten werking worden gesteld in die situaties waarin u wilt dat de wielen slippen.

Bijvoorbeeld:

 • bij het rijden met sneeuwkettingen,
 • bij het rijden in diepe sneeuw of op losse ondergrond,
 • bij het losschommelen van de vastgereden wagen.

Vervolgens de ESC weer inschakelen door de knop in te drukken.

Elektronische Stabiliseringscontrole (ESC)* De ESC vermindert het gevaar van slingeren door de wielen afzonderlijk af te remmen.

Met behulp van de stuurinslag en de snelheid van de wagen wordt de door de bestuurder gewenste richting bepaald en voortdurend met het werkelijke gedrag van de wagen vergeleken. Bij afwijkingen, bijv. als de wagen begint te slippen, wordt het juiste wiel door de ESC automatisch afgeremd.

De wagen wordt door de krachten die werken bij het afremmen, weer gestabiliseerd. Als de wagen in bochten tot overstuur (wegslippen van het achtereinde) neigt, werkt het systeem op het voorwiel dat de buitenlijn van de bocht beschrijft.

Controlelampje Er zijn twee informatiecontrolelampjes voor de elektronische stabilisatie. Het controlelampje geeft informatie over de functie en over de uitschakelstatus.

Beide lampjes gaan branden wanneer het contact wordt ingeschakeld en moeten na circa 2 seconden weer uitgaan, wat overeenkomt met de duur van de functiecontrole.

Dit programma omvat het ABS, EDS en ASR-systeem.

Dit omvat tevens het noodhulpremsysteem (BAS).

Het controlelampje heeft de volgende functies:

 • Het lampje knippert tijdens het rijden met de ASR/ESC in bedrijf.
 • Het lampje brandt bij een storing in de ESC.
 • Het ESC-lampje brandt ook bij een storing van het ABS omdat het ESC-systeem samen met het ABS werkt.

Als dit controlelampje blijft branden, nadat u de motor hebt gestart, dan kan het systeem zichzelf hebben uitgeschakeld. U kunt in dit geval de ESC weer inschakelen door het contact uit en in te schakelen. Wanneer het controlelampje uitgaat, werkt het systeem weer naar behoren.

Het controlelampje geeft informatie over de uitschakelstatus van het systeem:

 • Blijft ingeschakeld wanneer de ASR wordt uitgezet of wanneer de modus ESC Sport wordt geselecteerd, enkel via Easy Connect.
ATTENTIE
 • De natuurkundig bepaalde grenzen kunnen ook door de Elektronische Stabiliseringscontrole (ESC) niet worden opgeheven. Hiermee dient vooral bij een glad en nat wegdek en bij het rijden met een aanhangwagen rekening te worden gehouden.
 • U moet uw rijstijl daarom steeds aanpassen aan de toestand van de weg en de verkeerssituatie.

  De aangeboden hogere veiligheid door de ESC mag geen aanleiding zijn tot het nemen van risico's!

 

VOORZICHTIG
 • Om de werking van de ESC te garanderen moeten bij alle vier de wielen dezelfde banden zijn gemonteerd. Een verschillende afrolomtrek van de banden kan tot een ongewenste vermindering van het motorvermogen leiden.
 • Wijzigingen aan de wagen (bijv. aan de motor, aan het remsysteem, aan het onderstel of een andere wiel-bandcombinatie) kunnen de werking van het ABS, EDS, ESC en ASR beïnvloeden.

  Rem- en stabiliseringssystemen

  ...

  Aandrijfslipregeling van de aandrijfwielen (ASR)

  De aandrijfslipregeling voorkomt dat de aangedreven wielen doordraaien wanneer wordt geaccelereerd. Beschrijving en werking van de aandrijfslipregeling bij het accelereren (ASR) De ASR gaat door ...

  Zie ook:

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Front Assist tijdelijk uitschakelen in de volgende situaties
  In onderstaande omstandigheden wordt het aanbevolen Front Assist uit te schakelen vanwege beperkingen van dit systeem: Wanneer de wagen weggesleept wordt. Wanneer de wagen op een rolllenbak st ...

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Inleiding tot thema
  ATTENTIE Vanwege de hoge temperaturen die in het uitlaatgasreinigingssysteem (katalysator of roetfilter voor dieselmotoren) kunnen voorkomen, mag u de wagen niet boven licht ontvlambaa ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024