Seat Ibiza (Type 6F) - Instructieboekje (2017-2024): Koelvloeistoftemperatuurmeter

Afb. 127 Instrumentenpaneel: koelvloeistoftemperatuurmeter
Afb. 127 Instrumentenpaneel: koelvloeistoftemperatuurmeter

Voor wagens zonder koelvloeistoftemperatuurmeter verschijnt er een controlelampje wanneer er een hoge temperatuur. De koelvloeistoftemperatuurmeter werkt alleen bij ingeschakeld contact afb. 127. Let op de volgende aanwijzingen bij de temperatuurbereiken om motorschade te voorkomen.

Koud bereik Als uitsluitend de lichtsegmenten in het onderste bereik van de schaal branden, heeft de motor zijn bedrijfstemperatuur nog niet bereikt. Vermijd hoge motortoerentallen, volgas en sterke motorbelasting.

Normaal bereik De motor heeft zijn bedrijfstemperatuur bereikt, als de led's tot in het middelste bereik van de schaal branden. Bij hoge omgevingstemperaturen resp. bij zware belasting van de motor is het mogelijk dat de led's blijven branden, zelfs tot in het hoogste bereik. Dit is geen probleem zolang het controlelampje in het display van het instrumentenpaneel niet oplicht.

Temperatuurbereik Als de led's in het bovenste deel van de schaal en het controlelampje in het display in het instrumentenpaneel oplichten, is de koelvloeistoftemperatuur hoog.

VOORZICHTIG
 • Voor een lange levensduur van de motor wordt geadviseerd om hoge toerentallen, plankgas en het sterk belasten van de motor gedurende de eerste 15 minuten na de start bij een koude motor te vermijden. De tijd die de motor heeft om op bedrijfstemperatuur te komen, hangt mede af van de omgevingstemperatuur.

  In dat geval kunt u kijken naar de motorolietemperatuur*

 • Extra lampen en andere aanbouwdelen vóór de koelluchtinlaat verslechteren de koelende werking van de koelvloeistof. Bij hoge buitentemperaturen en sterke motorbelasting bestaat dan het gevaar voor oververhitting van de motor!
 • De voorspoiler zorgt ook voor de juiste verdeling van de koellucht tijdens het rijden. Als de spoiler is beschadigd, wordt de koelende werking minder en bestaat het gevaar van oververhitting van de motor. Roep de hulp van vakmensen in.

  Kilometerteller

  Afb. 126 Instrumentenpaneel: kilometerteller en resetknop. De weergave van het afgelegde traject gebeurt in kilometers "km" resp. in mijlen "mi". Het is mogelijk om van mee ...

  Brandstofvoorraad

  Afb. 128 Brandstofindicator. De weergave afb. 128 verschijnt alleen bij ingeschakeld contact. Zodra de wijzer in het reservebereik komt, gaan de rode led onderin en het controlelampje brande ...

  Zie ook:

  Citroen C3 (SX/SY) - Instructieboekje (2016-2024). Controle met de oliepeilstok
  De plaats van de oliepeilstok is aangegeven op de desbetreffende afbeelding van de motorruimte. Trek aan het gekleurde uiteinde om de oliepeilstok volledig uit de schacht te trekken. Veeg d ...

  Seat Ibiza (Type 6F) - Instructieboekje (2017-2024). Controlelampje
  Situaties waarin het controlelampje gaat branden * Als het remvloeistofpeil te laag is. Als er een storing is in het remsysteem. Dit controlelampje kan ook samen branden met het ABS-control ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024