Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020): Onderhoud van de lak

Het wassen Was uw auto minimaal eenmaal per maand grondig met lauw of koud water om de lak tegen roest en veroudering te beschermen.

Was, nadat u op een stoffige of modderige weg gereden heeft, de auto zo snel mogelijk. Besteed hierbij de nodige zorg aan het verwijderen van opeengehoopt zout, vuil of modder.

Controleer of de afvoeropeningen aan de onderzijde van de portieren en de dorpels open en schoon blijven.

Insecten, teer, sap van bomen, uitwerpselen van vogels, industrieel vuil en dergelijke kunnen de lak van uw auto aantasten als ze niet direct verwijderd worden. Zelfs bij het direct verwijderen kan blijken dat water alleen niet toereikend is.

Gebruik in dat geval een speciale autoshampoo.

Spoel de auto na het wassen grondig af met lauw of koud water. Laat de shampoo niet op de lak opdrogen.

AANWIJZING

Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, oplosmiddelen of te heet water en was de auto niet in de volle zon of wanneer de carrosserie warm is.

WAARSCHUWING Natte remmen

Test na het wassen de remmen van uw auto bij lage snelheid om te controleren of de remwerking door binnengedrongen water beïnvloed is. Droog de remmen door het rempedaal bij lage snelheid licht in te trappen wanneer de remprestaties verminderd zijn.

Onderhoud exterieur

AANWIJZING

 • Water in de motorruimte, inclusief water onder hoge druk, kan storingen veroorzaken in de elektrische circuits.
 • Zorg ervoor dat water en andere vloeistoffen nooit in contact komen met elektrische/elektronische componenten in de auto omdat ze dan beschadigd kunnen raken.

In de was zetten Zet de auto in de was wanneer het water niet langer druppels op de lak vormt. Was en droog de auto altijd eerst voordat u hem in de was zet.

Gebruik een goede kwaliteit vaste of vloeibare was en volg de aanwijzingen van de fabrikant. Zet de sierlijsten in de was om deze te beschermen en hun glans te laten behouden.

Het verwijderen van olie, teer en dergelijke stoffen met een vlekkenverwijderaar verwijdert gewoonlijk ook de was van de lak. Zet deze delen daarom na het verwijderen van de verontreiniging opnieuw in de was.

AANWIJZING

 • Als u stof of vuil met een droge doek wegveegt, komen er krassen op de lak.
 • Gebruik geen staalwol, schuurmiddelen of sterk alkalische of bijtende oplosmiddelen op onderdelen die verchroomd zijn of op onderdelen die vervaardigd zijn van geanodiseerd aluminium.

  Het gebruik van deze middelen kan de beschermlaag aantasten waardoor verkleuring of glansverlies kan optreden.

Bijwerken van lakbeschadigingen

Repareer diepe krassen en steenslagbeschadigingen in de lak direct.

Het blanke metaal gaat snel roesten waardoor ingrijpendere reparatiekosten noodzakelijk worden.

Informatie

Wanneer uw auto beschadigd is en reparatie of vervanging van metalen delen nodig is, let er dan op dat de garage anti-corrosiemiddel aanbrengt op de gerepareerde of vervangen onderdelen.

  Onderhoud exterieur - Algemeen

  Het is van groot belang bij gebruik van chemische reinigingsmiddelen of polish de aanwijzingen op het etiket van het desbetreffende product op te volgen. Lees de waarschuwingen en opmerkingen op ...

  Onderhoud van verchroomde onderdelen

  Gebruik een teerverwijderaar en geen schraper of ander scherp voorwerp voor het verwijderen van teer of insecten. Breng ter bescherming een waslaag aan op verchroomde onderdelen of besc ...

  Zie ook:

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Handbediening
  Duw of trek de schakelaar tot het zware punt om de ruit te openen of sluiten. De ruit stopt zodra de schakelaar wordt losgelaten. Automatische bediening (volgens uitvoering) Duw of trek de schake ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Updaten van het pakket "Gevarenzones"
  Updaten van het pakket "Gevarenzones" Druk op de toets " OPTIES " om de secundaire pagina te openen. Selecteer " Systeemparam. ". Selecteer het tabblad " Sy ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024