Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020): Voorzorgsmaatregelen voor de winter

Gebruik hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof

Uw auto wordt afgeleverd met een koelsysteem dat gevuld is met hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof.

Alleen dit type koelvloeistof helpt corrosie in het koelsysteem te voorkomen, smeert de waterpomp afdoende en voorkomt bevriezing van het koelsysteem. Vervang de koelvloeistof periodiek en vul het op de juiste manier bij. Zie hiervoor het onderhoudsschema in hoofdstuk 7.

Laat voor de winter controleren of de koelvloeistof voldoende bescherming tegen bevriezing biedt voor de te verwachten winterse temperaturen.

Controleer de accu en de accukabels

In de winter krijgt de accu het extra zwaar. Controleer de accu en de accukabels en -klemmen visueel zoals beschreven staat in hoofdstuk 7.Het laadniveau in uw batterij kan gecontroleerd worden door een officiële HYUNDAI-dealer.

Laat de motor indien nodig vullen met een speciale "winterolie"

In sommige landen wordt geadviseerd in de winter speciale winterolie te gebruiken met een lagere viscositeit.

Zie hoofdstuk 8 voor meer informatie.

Als u niet weet wat voor soort olie u moet gebruiken, neem dan contact op met een officiële HYUNDAI- dealer.

Controleer de bougies en het ontstekingssysteem

Controleer de bougies zoals beschreven staat in hoofdstuk 7 en vervang ze indien nodig. Controleer ook de bedrading en de onderdelen van het ontstekingssysteem op scheuren, slijtage en andere vormen van beschadiging.

Voorkom bevriezing van de sloten

Spuit een goedgekeurde slotontdooier of glycerine in het sleutelgat om bevriezing van de sloten te voorkomen.

Verwijder het ijs van een bevroren slot door het in te spuiten met een goedgekeurde slotontdooier.

Een inwendig bevroren slot kunt u proberen te ontdooien met behulp van een verwarmde sleutel. Zorg ervoor dat u zich niet brandt aan de verwarmde sleutel.

Gebruik goedgekeurde ruitensproeiervloeistof

Vul het ruitensproeierreservoir met ruitensproeierantivries volgens de aanwijzingen op de verpakking om bevriezing van het ruitensproeier systeem te voorkomen. Ruitensproeierantivries is verkrijgbaar bij een officiële HYUNDAI-dealer en de meeste automaterialenzaken. Gebruik geen koelvloeistof of andere middelen omdat deze de lak kunnen beschadigen.

Voorkom vastvriezen van de parkeerrem

Onder bepaalde omstandigheden kan de parkeerrem in geactiveerde toestand vastvriezen. De kans daar op is het grootst als er rond de achterremmen sprake is van een opeenhoping van sneeuw of ijs of als de remmen nat zijn. Als de kans bestaat dat de parkeerrem vast gaat vriezen, gebruik hem dan alleen maar tijdelijk tijdens het in stand P zetten van de transmissie (automatische transmissie) of in de 1e versnelling of achteruit zetten (handgeschakelde transmissie) en het blokkeren van de wielen.

Deactiveer daarna de parkeerrem.

Voorkom dat ijs en sneeuw zich ophopen aan de onderzijde van de auto

In sommige gevallen kunnen sneeuw en ijs zich ophopen onder de schermen en de bewegingen van de stuurinrichting belemmeren. Controleer regelmatig of de onderdelen van de stuurinrichting vrij kunnen bewegen als u in omstandig heden rijdt waarin opeenhoping van sneeuw of ijs het geval zou kunnen zijn.

Neem de benodigde uitrusting voor noodgevallen mee

Afhankelijk van de weersomstandigheden waaronder u rijdt, kan het nodig zijn de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en bepaalde zaken mee te nemen. Onder deze zaken vallen bijvoorbeeld sneeuwkettingen, een sleepkabel of -ketting, een zaklantaarn, een alarmknipperlicht, zand, een schep, hulpstartkabels, een ruitenkrabber, handschoenen, een stuk zeil of een kleed, een deken, enz.

Plaats geen voorwerpen of materialen in de otorruimte

Het plaatsen van voorwerpen of materialen die koeling van de motor verhinderen, in de motorruimte, kan een storing of verbranding veroorzaken.

De fabrikant is niet verantwoordelijk voor de schade veroorzaakt door een dergelijke plaatsing.

  Sneeuwkettingen

  Omdat de wangen van een radiaalband vrij dun zijn, kunnen ze door sommige typen sneeuwkettingen beschadigd raken. Daarom wordt aanbevolen om winterbanden te gebruiken in plaats van sneeuwket ...

  Rijden met een aanhanger (Europe)

  Stel u voordat u met uw auto een aanhanger gaat trekken eerst op de hoogte van de wettelijke voorschriften. Dat is noodzakelijk omdat de voorschriften met betrekking tot de aanhanger, de auto e ...

  Zie ook:

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Adviezen
  Alvorens te gaan rijden dient de bestuurder te controleren of alle passagiers hun veiligheidsgordel goed hebben omgedaan en vastgemaakt. Zorg ervoor dat alle inzittenden tijdens het rijden hun ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Specifieke instellingen voor de online navigatie
  Druk op Navigatie om de hoofdpagina weer te geven. Druk op de toets " MENU " om de secundaire pagina weer te geven. Selecteer " Instellingen ". Selecteer " Opties " ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024