Seat Ibiza: Aanwijzingen voor het rijden

De vooruitversnellingen worden automatisch op- en teruggeschakeld.

De motor kan uitsluitend starten als de keuzehendel in de stand P of N staat. Bij lage temperaturen (onder -10ºC) kan de motor uitsluitend worden gestart als de keuzehendel in de stand P staat.

Wegrijden

 • Rempedaal intrappen en ingetrapt houden.
 • Grendelknop (knop in de keuzehendelgreep) ingedrukt houden, keuzehendel in de gewenste stand zetten, bijv. stand D, en de grendelknop loslaten.
 • Even wachten tot de versnellingsbak heeft geschakeld (lichte schok merkbaar).
 • Rempedaal loslaten en gas geven.

Kort stoppen

 • Wagen met het rempedaal korte tijd vasthouden, bijv. voor stoplichten. Hierbij geen gas geven.

Stoppen/parkeren Als het portier aan bestuurderszijde wordt geopend en de keuzehendel staat niet in de stand P, kan de wagen wegrollen. De aanwijzing voor de bestuurder is: Versnelling: keuzehendel in rijstand!. Bovendien hoort u een zoemer.

 • Rempedaal intrappen en ingetrapt houden
 • Handrem aantrekken.
 • Zet de keuzehendel in stand P.

Bergopwaarts stilstaan

 • Trap altijd het rempedaal flink in om te voorkomen dat de wagen "naar achteren rolt"; trek indien nodig de handrem op. Verhoog niet het motortoerental (door op het gaspedaal te trappen) in een rijstand om te voorkomen dat de wagen "naar beneden rijdt".

Bergop wegrijden

 • Handrem aantrekken.
 • Bij ingeschakelde rijstand gedoseerd gas geven en de handrem loszetten.

Bergaf rijden: in bepaalde omstandigheden (bijv. tijdens het rijden in bergen of met een aanhangwagen), kan het gunstig zijn tijdelijk over te schakelen naar de handmatige versnelling, om de overbrengingsverhouding handmatig aan de rijomstandigheden aan te passen.

Bij het parkeren op vlak terrein is het voldoende om de keuzehendel in stand P te schakelen. Bij een helling eerst de parkeerrem vastzetten en daarna de keuzehendel in stand P schakelen. Daardoor bereikt u dat het vergrendelingsmechanisme niet te sterk wordt belast en dat de keuzehendel gemakkelijker uit stand P kan worden gezet.

ATTENTIE Veiligheidsaanwijzingen in Keuzehendelstanden in acht nemen.
 • Laat de remmen niet aanlopen en trap het rempedaal niet te vaak of te lang in. Als u continu remt, raken de remmen oververhit.

  Dit resulteert in een aanzienlijke afname van de remwerking, een verhoging van de remafstand en schade aan het gehele remsysteem.

 • Wanneer u op hellingen moet stoppen, de wagen altijd met de voetrem resp. handrem vasthouden om te voorkomen dat hij terugrolt.

 

VOORZICHTIG
 • Bij het stoppen op hellingen niet proberen om bij ingeschakelde rijstand en door gas geven het wegrollen van de wagen te verhinderen.

  Hierdoor kan de automatische transmissie worden oververhit en beschadigd. Trek de handrem aan of trap het rempedaal in om terugrollen van de wagen te voorkomen.

 • Als u de wagen met afgezette motor en de keuzehendel in stand N laat rollen, wordt de automatische transmissie beschadigd, omdat deze dan niet wordt gesmeerd.
 • Onder bepaalde rij- of verkeersomstandigheden, zoals regelmatig aanslepen, langdurig "kruipen" of files met regelmatige stilstand, kan de transmissie oververhit raken en schade oplopen! Als het controlelampje oplicht, stop de wagen dan zodra daartoe de mogelijkheid bestaat en wacht totdat de transmissie is afgekoeld.

  Schakelen met Tiptronic-modus

  Afb. 183 Middenconsole: schakelen met tiptronic. Afb. 184 Stuurwiel: hendels voor automatische transmissie. In wagens met een automatische transmissie kunt u met het tiptronic-systeem handma ...

  Kickdown

  Het kickdown-systeem maakt een maximale acceleratie mogelijk. Als het gaspedaal door het drukpunt heen geheel wordt ingetrapt, wordt afhankelijk van rijsnelheid en motortoerental naar een lagere ...

  Zie ook:

  Seat Ibiza. Juiste stand van de hoofdsteunen van de achterstoelen
  Afb. 97 Hoofdsteun in gebruiksstand. Afb. 98 Waarschuwingssticker stand hoofdsteun. Een juiste stand van de hoofdsteunen maakt een belangrijk deel uit van de bescherming van de inzittenden ...

  Peugeot 208. Hoofdsteun
  De hoofdsteunen hebben een gebruiksstand (hoog) en een ingeklapte stand (laag). De hoofdsteunen kunnen worden verwijderd en onderling worden uitgewisseld. Verwijderen van een hoofdsteun: t ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024