Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Antiblokkeersysteem (ABS)

Het antiblokkeersysteem (ABS) verhindert dat de wielen blokkeren en draagt aanzienlijk bij tot de verhoging van de actieve rijveiligheid.

Werking van het ABS Wanneer een wiel een voor de rijsnelheid te lage snelheid heeft en tot blokkeren neigt, dan wordt de remdruk voor dit wiel minder.

Men bemerkt deze regeling door een pulserende beweging van het rempedaal, gecombineerd met geluiden. Hierdoor krijgt u als bestuurder bewust de informatie "De wielen neigen ertoe om te blokkeren en het ABS treedt in werking". Opdat het ABS in deze toestand optimaal kan regelen, moet het rempedaal ingetrapt blijven. In geen geval "pompend remmen"! Bij een noodstop op glad wegdek blijft een optimale bestuurbaarheid gewaarborgd omdat de wielen niet blokkeren.

Er mag niet worden verwacht dat door het ABS onder alle omstandigheden de remweg wordt verkort. De remweg kan op grind of bij verse sneeuw op een gladde ondergrond zelfs langer worden.

Controlelampje Het controlelampje gaat enkele seconden branden wanneer u het contact inschakelt.

Het lampje gaat uit, nadat een automatische test is uitgevoerd.

Er zit een storing in het ABS als:

  • Het controlelampje gaat niet branden wanneer het contact wordt ingeschakeld.
  • Het controlelampje na enkele seconden niet weer uitgaat.
  • Het controlelampje gaat branden tijdens het rijden.

Er kan nog met het normale remsysteem - dus zonder ABS - worden geremd. Zoek dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde werkplaats op.

Als er een storing in het ABS is, gaat ook het controlelampje van het ESC* en dat van de bandenspanning branden.

Storing in het hele remsysteem Als het ABS-controlelampje samen met het controlelampje voor het remsysteem gaat branden, is niet alleen het ABS defect maar moet u ook rekening houden met een defect remsysteem.

ATTENTIE
  • Het ABS kan de natuurkundig bepaalde grenzen niet overwinnen, een gladde of natte rijbaan is ook met ABS gevaarlijk! Wanneer het ABS in werking is, moet de snelheid onmiddellijk aan de wegomstandigheden en het verkeer worden aangepast. De aangeboden hogere veiligheid mag geen aanleiding zijn tot het nemen van grotere risico's.
  • De werking van het ABS hangt ook van de banden af.
  • Bij wijzigingen aan het onderstel of aan het remsysteem kan de werking van het ABS ernstig worden belemmerd.

 

ATTENTIE
  • Voordat u de motorkap opent, dient u rekening te houden met de aanwijzingen, Werkzaamheden in de motorruimte.
  • Als het remcontrolelampje en het ABScontrolelampje gelijktijdig branden, onmiddellijk de wagen stoppen en het remvloeistofpeil controleren, Remvloeistof.

    Als het remvloeistofpeil tot onder de "MIN"-markering is gedaald, niet verder rijden - gevaar voor ongevallen! Roep de hulp in van een vakman.

  • Als het remvloeistofpeil in orde is, kan de storing in het remsysteem veroorzaakt zijn door een storing in de werking van het ABS.

    Hierdoor kunnen de achterwielen relatief snel blokkeren als er wordt geremd. Dit kan onder omstandigheden ertoe leiden dat de achterkant van de wagen uitbreekt - slipgevaar! De wagen stoppen en de hulp van een garage inroepen.

    Hydraulische remkrachtassistent (HBA)

    De functie (hydraulische remkrachtassistent HBA) is alleen ingebouwd in wagens die uitgerust zijn met ESC. In een noodsituatie remmen de meeste bestuurders weliswaar op tijd, maar niet met de m ...

    Elektronisch beheer van het aandrijfkoppel (XDS)

    Bij het nemen van een bocht maakt het differentieelmechanisme van de aandrijfas het mogelijk dat het buitenwiel sneller draait dan het binnenwiel. Op deze wijze ontvangt het wiel dat sneller draai ...

    Zie ook:

    Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Algemene aanbevelingen met betrekking tot de veiligheid
    Op verschillende plaatsen in uw auto zijn stickers aangebracht. Ze bevatten veiligheidswaarschuwingen en informatie over de identificatie van uw auto. Verwijder ze niet: ze horen namelijk bij de ...

    Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Trekhaak naderhand inbouwen
    Afb. 226 Bevestigingspunten voor de trekhaak. Het naderhand inbouwen van een trekhaak moet volgens de voorschriften van de trekhaakfabrikant gebeuren. De bevestigingspunten A voor de trekhaak ...

    Modellen:

    Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024