Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Het wiel demonteren en monteren

Nadat u de bouten hebt losgedraaid en de wagen met de krik hebt opgekrikt, verwisselt u het wiel.

Wiel verwijderen

 • De wielbouten losdraaien met de wielsleutel en de bouten aan de kant leggen op een schoon oppervlak.
 • Wiel verwijderen.

Wiel plaatsen

Als u banden met verplichte looprichting monteert, volg dan de richtlijnen in.

 • Plaats het wiel.
 • Wielbouten erin draaien en licht aantrekken.
 • Laat de wagen zakken met de krik*; ga hierbij voorzichtig te werk.
 • Trek de wielbouten met de wielsleutel goed aan.

De wielbouten moeten schoon zijn en gemakkelijk draaien. Contactvlakken tussen wiel en naaf controleren. Verontreinigingen op deze vlakken verwijderen alvorens het wiel te plaatsen.

Aantrekmomenten van de wielbouten Het voorgeschreven aanhaalmoment van de wielbouten voor stalen en lichtmetalen velgen is 120 Nm. Na het verwisselen van een wiel dient onmiddellijk het aanhaalmoment met een goed werkende momentsleutel te worden gecontroleerd.

Vóór het controleren van het aanhaalmoment moeten wielbouten die verroest zijn of moeilijk aangedraaid kunnen worden, worden vervangen en de schroefdraad van de wielnaaf worden schoongemaakt.

Breng geen vet of olie op de wielbouten of op de schroefdraad van de wielnaaf aan. Hoewel de bouten met het voorgeschreven aanhaalmoment zijn aangetrokken, kunnen ze onder het rijden losdraaien.

ATTENTIE

Als de wielbouten niet goed worden vastgezet, kunnen ze onder het rijden losdraaien waardoor de bestuurder de controle over het stuur kan verliezen met als mogelijk gevolg een ongeluk en ernstig letsel.

 • Alleen die wielbouten gebruiken die bij de velg horen.
 • Nooit verschillende wielbouten gebruiken.
 • Wielbouten en schroefdraad moeten schoon en vrij van olie of vet zijn. Ze moeten gemakkelijk aangedraaid kunnen worden.
 • Gebruik om de wielbouten los of vast te draaien alleen de wielsleutel die bij de wagen is meegeleverd.
 • Wielbouten ongeveer één slag losdraaien voordat de wagen wordt opgekrikt.
 • Breng geen vet of olie op de wielbouten of op de schroefdraad van de wielnaaf aan. Hoewel de bouten met het voorgeschreven aanhaalmoment zijn aangetrokken, kunnen ze onder het rijden losdraaien.
 • De schroefverbindingen van velgen met geschroefde velgringen nooit losdraaien.
 • Als de wielbouten met een lager dan het voorgeschreven aanhaalmoment worden aangedraaid, kunnen de bouten en velgen onder het rijden losdraaien. Door een te hoog aanhaalmoment kan de wielbout of de schroefdraad worden beschadigd.

 

VOORZICHTIG

Bij het verwijderen/plaatsen van het wiel kan de velg tegen de remschijf slaan en deze beschadigen.

Ga daarom voorzichtig te werk en laat u door een tweede persoon assisteren.

  Wagen omhoogbrengen op de hefbrug

  Afb. 85 Steunpunten voor de krik. Afb. 86 Plaatsen van de krik. Plaats de krik* (wagengereedschap) op een stevige ondergrond. Gebruik indien nodig een stabiele plaat met een groot opp ...

  Banden met verplichte looprichting

  Een draairichtinggebonden bandenprofiel is herkenbaar aan de pijlen op de wang van de band, die in de draairichting wijzen. Houd de zo aangegeven draairichting altijd aan bij het monteren van de w ...

  Zie ook:

  Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020). Ontluchtingsslang en tankdop
  De ontluchtingsslang en de tankdop moeten worden gecontroleerd volgens de intervallen van het onderhoudsschema. Zorg ervoor dat de ontluchtingsslang of tankdop op de juiste manier vervangen wor ...

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Snelheidsbegrenzer bedienen
  Afb. 189 Links van de stuurkolom: schakelaar en toetsen om de snelheidsbegrenzer te bedienen. Afb. 190 Links van de stuurkolom: derde hendel om de snelheidsbegrenzer te bedienen. Functi ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024