Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Inleiding tot thema

Afb. 195 Detectiegebied.
Afb. 195 Detectiegebied.

De automatische afstandsregeling (ACC) is een uitbreiding van het snelheidsregelsysteem van de wagen (GRA).

Met de ACC-functie kan de bestuurder een kruissnelheid instellen tussen 30 en 210 km/u (18 en 150 mph) en het niveau van de gewenste afstand t.o.v. de voorligger selecteren.

De ACC past de kruissnelheid van de wagen op elk ogenblik aan en houdt een veiligheidsafstand afhankelijk van de snelheid aan.

Wanneer de wagen achter een andere rijdt, verlaagt de ACC-functie de snelheid totdat deze gelijk is aan die van de voorliggende wagen en houdt de ingestelde afstand tussen wagens aan. Wanneer de voorligger accelereert, zorgt de ACC-functie ervoor dat de wagen ook maximaal tot de ingestelde snelheid accelereert.

Als de wagen uitgerust is met automatische versnellingsbak, kan de ACC deze afremmen en volledig tot stilstand brengen bij een voertuig dat tot stilstand gebracht wordt.

Aanbevolen wordt het afstandsniveau te verhogen wanneer het wegdek nat is.

Oproep tot ingreep door bestuurder Tijdens het rijden kent de ACC een aantal beperkingen eigen aan het systeem. Dit betekent dat de bestuurder onder bepaalde omstandigheden zelf de snelheid en de afstand tot andere wagens moet regelen.

In dit geval zal het display van het instrumentenpaneel hem aangeven in te grijpen door het rempedaal in te trappen en klinkt een akoestische waarschuwing.

ATTENTIE De intelligente techniek van de ACC kan de door het systeem bepaalde grenzen noch de natuurkundige grenzen overwinnen. Indien het systeem nalatig of onbedoeld gebruikt wordt, kunnen ongevallen en ernstige letsels veroorzaakt worden. Ondanks het systeem moet de bestuurder te allen tijde opmerkzaam blijven.
 • De snelheid en de veiligheidsafstand altijd aanpassen aan de voorligger afhankelijk van het zicht, het weer, het wegdek en het verkeer.
 • ACC niet gebruiken bij slecht zicht, op steile hellingen, met veel bochten of op gladde wegen zoals bijvoorbeeld bij sneeuw, ijs, regen of losse steentjes, noch op overstroomde wegen.
 • ACC ook nooit dwars door het veld of op onverharde wegen gebruiken. ACC is enkel bestemd voor gebruik op verharde wegen.
 • ACC reageert niet bij het naderen van een vaste hindernis, zoals bijvoorbeeld het einde van een file, een wagen met pech of een voertuig dat stilstaat voor een verkeerslicht.
 • De ACC reageert enkel bij personen indien het systeem voor detectie van voetgangers beschikbaar is. Het systeem reageert ook niet bij dieren of voertuigen die kruisen of in tegengestelde richting over dezelfde rijstrook komen.
 • Indien de ACC de snelheid niet voldoende vermindert, rem dan de wagen onmiddellijk met het rempedaal.
 • Bij het rijden met noodreservewiel wordt de ACC-functie mogelijk automatisch uitgeschakeld tijdens de rit. Schakel het systeem uit wanneer u begint te rijden.
 • Indien de wagen zich onbedoeld blijft verplaatsen na de oproep tot ingreep door de bestuurder, rem dan de wagen met het rempedaal.
 • Indien op het display van het instrumentenpaneel een oproep tot ingreep van de bestuurder weergegeven wordt, regel dan zelf de afstand.
 • De bestuurder moet klaar zijn om zelf op elk ogenblik te versnellen of te remmen.

 

VOORZICHTIG Indien u de indruk heeft dat de radarsensor defect is, schakel dan de ACC uit. Zo vermijdt u mogelijke schade. Laat hem in dat geval afstellen.
 • Het repareren van de radarsensor vergt bijzondere kennis en gereedschap. Om die reden beveelt SEAT aan om naar een SEAT-dealer te gaan.

 

Let op
 • Als de ACC niet werkt zoals beschreven in dit hoofdstuk, gebruik het dan niet en ga naar een gespecialiseerde werkplaats. Om die reden beveelt SEAT aan om naar een SEAT-dealer te gaan.
 • De maximumsnelheid met ingeschakelde ACC bedraagt 210 km/u (150 mph).
 • Wanneer de ACC ingeschakeld is, kunnen vreemde geluiden hoorbaar zijn tijdens het automatisch remmen, veroorzaakt door het remsysteem.

  Adaptive Cruise Control ACC (automatische afstandsregeling)

  Gerelateerde video Afb. 194 Veiligheid ...

  Aanwijzingen op het scherm, waarschuwings- en controlelampjes

  Afb. 196 Op het display van het instrumentenpaneel: (A) ACC niet actief (standby). (B) ACC actief. Statusweergave op het display Weergave op het display afb. 196: Voorligger gedetecteerd. D ...

  Zie ook:

  Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020). Verantwoordelijkheid van de eigenaar
  Informatie Het laten uitvoeren van onderhoud en de registratie daarvan zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar. We adviseren u uw auto te laten onderhouden door een officiële HYUNDAI-d ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Parkeerhulp achter
  De functie wordt geactiveerd zodra de achteruitversnelling wordt ingeschakeld. Dit wordt bevestigd door een geluidssignaal. Zodra de achteruitversnelling wordt uitgeschakeld, is de functie nie ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024