Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Nieuwe banden en velgen

Nieuwe banden en velgen moet u inrijden.

Banden en velgen zijn belangrijke constructie- elementen. De door SEAT vrijgegeven banden en velgen zijn exact op het bijbehorende wagenmodel afgestemd en leveren daarmee een belangrijke bijdrage tot een stabiele wegligging en tot veilig rijden.

Banden niet afzonderlijk vervangen, maar ten minste per as. Kennis van de bandengegevens maakt de juiste keuze gemakkelijker.

Radiaalbanden zijn op de flanken voorzien van een opschrift voor het bandentype, bijv.:

195/55 R16 91V

Dit betekent:

195 Bandbreedte in mm
55 Hoogte-breedteverhouding in %
R Code voor het type radiaalbanden Radiaal
16 Diameter van de velgen in inches
91 Code voor het laadvermogen
V Snelheidscode

Op de banden kunnen ook staan:

 • een markering van de draairichting
 • "Reinforced" als markering voor banden met versterkte uitvoering.

De productiedatum staat ook op de flank (eventueel alleen op de buitenzijde van de band).

"DOT ... 1116 ..." betekent bijvoorbeeld dat de band in de 11e week van het jaar 2016 is geproduceerd.

Wij adviseren u om alle werkzaamheden aan de banden of velgen bij een Technische Dienst te laten uitvoeren. Deze is met de noodzakelijke speciale gereedschappen en onderdelen uitgerust, bezit de vereiste vakkennis en is erop ingesteld om oude banden milieubewust op te slaan en af te voeren.

Bij een Technische Dienst weet men welke technische mogelijkheden voor de aanpassing en het naderhand plaatsen van banden, velgen en wieldoppen nodig zijn.

ATTENTIE
 • Wij adviseren u uitsluitend banden of velgen te gebruiken die door SEAT voor uw model wagen zijn vrijgegeven. Anders kan de verkeersveiligheid negatief worden beïnvloed - gevaar voor ongelukken!
 • Alleen in geval van nood en met overeenkomstig voorzichtige rijstijl banden gebruiken, die ouder dan 6 jaar zijn.
 • Geen gebruikte banden opleggen waarvan u de "vorige gebruiksomstandigheden" niet kent.
 • Wanneer u naderhand wieldoppen monteert, erop letten dat voldoende luchttoevoer voor de koeling van het remsysteem is gewaarborgd.
 • Op alle vier de wielen radiaalbanden van hetzelfde type, dezelfde grootte (afrolomtrek) en met hetzelfde profiel gebruiken.

 

Milieu-aanwijzing

Oude banden moeten overeenkomstig de milieuvoorschriften worden opgeslagen en afgevoerd.

 

Let op
 • in een Servicecentrum van SEAT moet gekeken worden of velgen en banden met een andere afmeting dan de oorspronkelijke plaatsing bij SEAT gemonteerd kunnen worden, en welke combinaties zijn toegestaan tussen de vooras (as 1) en achteras (as 2).
 • Om technische redenen kunt u normaal gesproken de velgen van andere wagens niet gebruiken. Dit geldt soms zelfs voor velgen van hetzelfde model wagen. Als u banden of velgen gebruikt die niet door SEAT voor uw model zijn goedgekeurd, dan kan de toelating van uw wagen voor de openbare weg ongeldig worden.
 • Als de uitvoering van het reservewiel afwijkt van de banden waarmee wordt gereden - zoals bij winterbanden - mag het reservewiel alleen in geval van pech korte tijd en met overeenkomstig voorzichtige rijstijl worden gereden. Het moet zo snel mogelijk weer door een normaal wiel worden vervangen.

  Levensduur van banden

  Afb. 232 Slijtagemerktekens van het bandenprofiel. Afb. 233 Schema voor het verwisselen van de banden. De levensduur is afhankelijk van de bandenspanning, de rijstijl en de correcte montage. ...

  Wielbouten

  De constructie van velgen en wielbouten is op elkaar afgestemd. Bij elke aanpassing aan andere velgen de erbij behorende wielbouten met de juiste lengte en vorm gebruiken. De bevestiging van de ...

  Zie ook:

  Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020). Voor- en achterwaartse richting
  Verstel de stoel als volgt naar voren of naar achteren: 1. Houd de hendel voor de langsverstelling aan de voorzijde van de stoel omhooggetrokken. 2. Schuif de stoel in de gewenste positie. ...

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Schakelbak
  Rijden met schakelbak Bepaalde uitvoeringen van het model zijn met een 6-versnellings handgeschakelde versnellingsbak uitgevoerd, waarvan het schakelschema op de versnellingshendel is afgebeeld. ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024