Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Levensduur van banden

Afb. 232 Slijtagemerktekens van het bandenprofiel.
Afb. 232 Slijtagemerktekens van het bandenprofiel.

Afb. 233
Afb. 233 Schema voor het verwisselen van de banden.

De levensduur is afhankelijk van de bandenspanning, de rijstijl en de correcte montage.

Slijtagemerktekens Op de bodem van de profielgroeven zitten dwars op de rijrichting 1,6 mm hoge "slijtagemerktekens" afb. 232. Deze slijtagemerktekens zijn afhankelijk van de fabrikant zes- tot achtmaal in dezelfde afstand op het loopvlak geplaatst. Markeringen op de wangen van de band (bijv. de letters "TWI" of symbolen) geven de plaats van de slijtagemerktekens aan. Bij 1,6 mm profiel, gemeten in de profielgroeven naast de slijtagemerktekens, is de wettelijk toegestane minimale profieldiepte bereikt. Banden vervangen. In bepaalde landen kunnen andere waarden gelden.

Bandenspanning Als de bandenspanning niet correct is kan er een sterke slijtage optreden of kan de band zelfs klappen. Bandenspanning daarom ten minste eenmaal per maand controleren.

Rijstijl snel rijden door bochten, snel accelereren en sterk remmen verhogen de slijtage van de banden.

Wielen verwisselen Bij duidelijk grote slijtage van de banden van de voorwielen is het raadzaam de voor- en achterwielen overeenkomstig het weergegeven schema te verwisselen afb. 233. Daardoor krijgen de banden ongeveer dezelfde levensduur.

Balans van de wielen De wielen van een nieuwe wagen zijn gebalanceerd.

Tijdens het rijden kan echter door verschillende invloeden een onbalans ontstaan die merkbaar is aan trillingen in het stuurwiel.

Omdat onbalans ook voor extra slijtage van de stuurinrichting, de wielophanging en de banden zorgt, moeten de wielen opnieuw worden gebalanceerd. Bovendien moet een wiel opnieuw worden gebalanceerd, nadat een nieuwe band is geplaatst.

Verkeerde uitlijning Een verkeerde uitlijning van het onderstel zorgt niet alleen voor verhoogde slijtage van de banden, maar beïnvloedt ook de rijveiligheid.

Bij sterke slijtage moet u daarom de stand van de wielen bij een Technische Dienst laten controleren.

ATTENTIE Wanneer een band tijdens het rijden klapt, bestaat er gevaar voor een ongeval!
 • De banden moeten op zijn laatst vervangen worden als de slijtagemerktekens gesleten zijn. Anders bestaat er gevaar voor ongelukken. Met versleten banden, vooral bij hoge snelheid op nat wegdek hebben de banden slecht grip. Bovendien is de kans groter dat de wagen gaat "glijden" (aquaplaning).
 • Bij het rijden met hoge snelheden ondergaat een band met te lage bandenspanning een grotere vervorming. Hierdoor wordt de band te warm. Dit kan tot het loslaten van het loopvlak en zelfs tot een klapband leiden - gevaar voor ongevallen! Steeds de aangegeven bandenspanning aanhouden.
 • Bij sterke bandenslijtage de instellingen van het onderstel bij een Technische Dienst laten controleren.
 • Chemicaliën zoals olie, brandstof of remvloeistof uit de buurt van de banden houden.
 • Defecte banden of velgen direct vervangen!

 

Milieu-aanwijzing

Te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik.

  Bandenspanning controleren

  Afb. 231 Plaats van de sticker van de bandenspanningen. De maximaal toelaatbare bandenspanning is aangegeven op de sticker aan de achterzijde van de portierstijl linksvoor afb. 231. 1. Sticke ...

  Nieuwe banden en velgen

  Nieuwe banden en velgen moet u inrijden. Banden en velgen zijn belangrijke constructie- elementen. De door SEAT vrijgegeven banden en velgen zijn exact op het bijbehorende wagenmodel afgestemd e ...

  Zie ook:

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Stopcontact
  Afb. 164 Stopcontact voorin. De 12-volt accessoireaansluiting van de aansteker kan ook voor elektrische accessoires met een opgenomen vermogen tot 120 watt worden gebruikt. Als de motor uit st ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Gesproken commando's "Radio Media"
  Deze commando's kunnen vanaf elke schermpagina worden gegeven nadat op de stuurwieltoets "Gesproken commando's" of "Telefoon" is gedrukt, behalve als er een telefoongesprek bezi ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024