Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Startknop

Afb. 178 Onder in de middenconsole: startknop.
Afb. 178 Onder in de middenconsole: startknop.

Afb. 179 Rechts van de stuurkolom: noodstart.
Afb. 179 Rechts van de stuurkolom: noodstart.

De motor van de auto kan in werking gesteld worden met een startknop (Press & Drive).

Daarvoor moet er een passende autosleutel in het interieur zijn aan de stoelen vooraan of achteraan.

Door het bestuurdersportier te openen wanneer u de auto verlaat, wordt de stuurkolom elektronisch vergrendeld als het contact is uitgeschakeld.

Het contact handmatig in- of uitschakelen Druk de startknop één keer kort in zonder daarbij het koppelings- of rempedaal in te trappen.

Zowel in wagens met schakelbak als met automatische versnellingsbak knippert de tekst van de startknop START ENGINE STOP zoals een kloppend hart wanneer het systeem gereed is voor het in- en uitschakelen van het contact.

Contact automatisch uitschakelen Als de bestuurder zich van de auto verwijdert met de autosleutel bij zich terwijl het contact nog is ingeschakeld, wordt het contact niet automatisch uitgeschakeld. Het contact wordt automatisch uitgeschakeld door op de vergrendelingstoets van de afstandsbediening te drukken of handmatig door op het sensoroppervlak van de portiergreep afb. 144 te drukken

Noodstopfunctie Als er in de wagen geen passende sleutel herkend wordt, zult u een noodstop moeten uitvoeren. Op het display van het instrumentenpaneel verschijnt er dan een waarschuwingstekst.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de batterij van de autosleutel bijna of helemaal leeg is:

 • Houd de autosleutel direct na het indrukken van de startknop altijd bij de stuurkolom afb. 179, zo dicht mogelijk bij het logo van Kessy.
 • Het contact wordt automatisch ingeschakeld en zo nodig slaat de motor aan.

Nooduitschakeling Als de motor niet stopt door de startknop kort in te drukken, dan moet een nooduitschakeling worden uitgevoerd:

 • Druk binnen 3 seconden de startknop twee keer in of druk de startknop eenmaal in gedurende meer dan 1 seconde.
 • De motor gaat automatisch uit.

Functie om de motor weer te starten Als er eenmaal de motor uitgezet is geen passende sleutel in de wagen aangetroffen wordt, kan de motor pas na 5 seconden weer gestart worden. Op het display van het instrumentenpaneel wordt een waarschuwing hieromtrent weergegeven.

Na die vijf seconden kan de motor niet meer zonder een passende sleutel in de wagen gestart worden.

Automatisch uitschakelen van het contact in wagens met Start-Stop Het contact van de wagen wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de wagen stilstaat en het automatisch afzetten van de motor actief is indien:

 • de veiligheidsgordel van de bestuurder niet is vastgegespt,
 • de bestuurder geen enkel pedaal intrapt,
 • het bestuurdersportier geopend wordt.

Indien na het automatisch uitschakelen van het contact het dimlicht brandt, blijft het stadslicht branden gedurende ca. 30 minuten (indien de accu voldoende lading heeft).

Als de bestuurder de wagen vergrendelt of het licht handmatig uitschakelt, gaat het stadslicht uit.

ATTENTIE Iedere onbedoelde beweging van de wagen kan ernstig letsel tot gevolg hebben.
 • Trap na het inschakelen van het contact niet op het rem- of koppelingspedaal omdat anders de motor meteen gestart kan worden.

 

ATTENTIE Nalatig of onachtzaam gebruik van de autosleutels kan leiden tot ernstige verwondingen en ongevallen.
 • Laat wanneer u het voertuig verlaat nooit de autosleutel in de wagen achter. Anders kunnen kinderen of onbevoegden de portieren en de achterklep vergrendelen, de motor starten of het contact inschakelen en op die manier systemen zoals de elektrische ruitbediening gebruiken.

 

Let op
 • Voordat u de wagen verlaat, moet u het contact altijd handmatig uitschakelen en eventueel rekening houden met de aanwijzingen op het scherm van het instrumentenpaneel.
 • Als de wagen lange tijd blijft stilstaan met ingeschakeld contact, kan de accu leeg raken en kan de motor mogelijk niet meer gestart worden.
 • Voor wagens met dieselmotor kan het even duren voordat de motor aanslaat als hij moet voorverwarmen.
 • Als u tijdens de STOP-fase drukt op de drukknop START ENGINE STOP , wordt het contact uitgeschakeld en knippert de knop.
 • Als de aanwijzing verschijnt op het scherm van het instrumentenpaneel "Start-stopsysteem uitgeschakeld: motor handmatig starten", zal de drukknop START ENGINE STOP knipperen.

  Motor afzetten

  De wagen tot stilstand brengen. Contactsleutel in stand afb. 177 1 draaien. Nadat de motor uitgezet en het contact uitgeschakeld is, kan de koelluchtventilator nog maximaal tien minuten b ...

  De motor starten

  Geldig voor wagens: met startknop 1.  Trap het rempedaal in en houd het ingedrukt tot stap 5 uitgevoerd is. 1a. Bij wagens met handgeschakelde versnellingsbak: trap het koppelingspedaal ...

  Zie ook:

  Peugeot 208 Instructieboekje (2012-2019). Remvloeistofniveau
  Het remvloeistofniveau dient zich zo dicht mogelijk bij het merkteken "MAX" te bevinden. Controleer indien dit niet het geval is of de remblokken van uw auto zijn versleten. Aftappen ...

  Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024). Waarschuwings- en controlelampjes
  Waarschuwingssymbolen Er zijn rode waarschuwingssymbolen (prioriteit 1) en gele waarschuwingssymbolen (prioriteit 2). Waarschuwingsmeldingen met prioriteit 1 (rood) Bij deze storingen knippert ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024