Seat Ibiza: Elektronisch sperdifferentieel (EDS)

Het EDS werkt in combinatie met het ABS bij wagens die met de Elektronische Stabiliseringscontrole (ESC)* zijn uitgerust.

Door het EDS wordt zelfs bij ongunstige wegdekomstandigheden het wegrijden, accelereren en omhoogrijden aanzienlijk makkelijker of zelfs pas mogelijk.

Het controleert met behulp van de sensoren van het ABS het toerental van de aangedreven wielen.

Als er een toerentalverschil van ca. 100 omwentelingen/ minuut tussen de aangedreven wielen is, bijv. op een ondergrond die aan één kant glibberig is, dan wordt het doordraaiende wiel afgeremd en de aandrijfkracht op het andere aangedreven wiel overgedragen door middel van het differentieel. Dit gebeurt tot een snelheid van ca. 80 km/u (50 mph).

Opdat de schijfrem van het afgeremde wiel niet te warm wordt, wordt het EDS bij buitengewoon sterke belasting automatisch uitgeschakeld.

De wagen blijft normaal werken met dezelfde eigenschappen als die van een wagen zonder EDS. Daarom wordt het uitschakelen van het EDS niet aangegeven.

Zodra de rem is afgekoeld, wordt het EDS automatisch weer ingeschakeld.

Controlelampje Als het ABS-controlelampje gaat branden, is het EDS uitgevallen. Zoek dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde werkplaats op.

ATTENTIE
 • Bij het accelereren op een gladde weg, bijv. bij ijs en sneeuw, voorzichtig gas geven. De aangedreven wielen kunnen ondanks het EDS doordraaien en daardoor de rijveiligheid negatief beïnvloeden.
 • U moet uw rijstijl steeds aanpassen aan de toestand van de weg en de verkeerssituatie.

  De aangeboden hogere veiligheid van het EDS mag geen aanleiding zijn tot het nemen van risico's!

 

VOORZICHTIG Wijzigingen aan de wagen (bijv. aan de motor, aan het remsysteem, aan het onderstel of aan een andere wiel-bandcombinatie) kunnen de werking van het EDS beïnvloeden.

  ESC en ASR inschakelen/uitschakelen

  ESC wordt automatisch ingeschakeld wanneer de motor wordt aangezet en werkt enkel met draaiende motor; het bevat de systemen ABS, EDS en ASR. De functies ASR en ESC moeten enkel uitgeschakeld wor ...

  Hydraulische remkrachtassistent (HBA)

  De functie (hydraulische remkrachtassistent HBA) is alleen ingebouwd in wagens die uitgerust zijn met ESC. In een noodsituatie remmen de meeste bestuurders weliswaar op tijd, maar niet met de m ...

  Zie ook:

  Hyundai i20. Vervangen van koplampen, parkeerlichten, richtingaanwijzerlampen en mistlampen vóór
  Type A  Koplamp (grootlicht/dimlicht)  Parkeerlicht (Stand)  Richtingaanwijzer vóór  Dagrijverlichting (DRL) Type B Koplamp (grootlicht/dimli ...

  Hyundai i20. De werking van de parkeerhulp achter
  Werking Het systeem wordt ingeschakeld als de achteruitversnelling wordt ingeschakeld en als de motor draait. Het bereik van de parkeersensoren bedraagt ongeveer 120 cm terwijl langzam ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024