Seat Ibiza (Type 6F) Instructieboekje (2017-2024): Elektronisch sperdifferentieel (EDS)

Het EDS werkt in combinatie met het ABS bij wagens die met de Elektronische Stabiliseringscontrole (ESC)* zijn uitgerust.

Door het EDS wordt zelfs bij ongunstige wegdekomstandigheden het wegrijden, accelereren en omhoogrijden aanzienlijk makkelijker of zelfs pas mogelijk.

Het controleert met behulp van de sensoren van het ABS het toerental van de aangedreven wielen.

Als er een toerentalverschil van ca. 100 omwentelingen/ minuut tussen de aangedreven wielen is, bijv. op een ondergrond die aan één kant glibberig is, dan wordt het doordraaiende wiel afgeremd en de aandrijfkracht op het andere aangedreven wiel overgedragen door middel van het differentieel. Dit gebeurt tot een snelheid van ca. 80 km/u (50 mph).

Opdat de schijfrem van het afgeremde wiel niet te warm wordt, wordt het EDS bij buitengewoon sterke belasting automatisch uitgeschakeld.

De wagen blijft normaal werken met dezelfde eigenschappen als die van een wagen zonder EDS. Daarom wordt het uitschakelen van het EDS niet aangegeven.

Zodra de rem is afgekoeld, wordt het EDS automatisch weer ingeschakeld.

Controlelampje Als het ABS-controlelampje gaat branden, is het EDS uitgevallen. Zoek dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde werkplaats op.

ATTENTIE
 • Bij het accelereren op een gladde weg, bijv. bij ijs en sneeuw, voorzichtig gas geven. De aangedreven wielen kunnen ondanks het EDS doordraaien en daardoor de rijveiligheid negatief beïnvloeden.
 • U moet uw rijstijl steeds aanpassen aan de toestand van de weg en de verkeerssituatie.

  De aangeboden hogere veiligheid van het EDS mag geen aanleiding zijn tot het nemen van risico's!

 

VOORZICHTIG Wijzigingen aan de wagen (bijv. aan de motor, aan het remsysteem, aan het onderstel of aan een andere wiel-bandcombinatie) kunnen de werking van het EDS beïnvloeden.

  ESC en ASR inschakelen/uitschakelen

  ESC wordt automatisch ingeschakeld wanneer de motor wordt aangezet en werkt enkel met draaiende motor; het bevat de systemen ABS, EDS en ASR. De functies ASR en ESC moeten enkel uitgeschakeld wor ...

  Hydraulische remkrachtassistent (HBA)

  De functie (hydraulische remkrachtassistent HBA) is alleen ingebouwd in wagens die uitgerust zijn met ESC. In een noodsituatie remmen de meeste bestuurders weliswaar op tijd, maar niet met de m ...

  Zie ook:

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Stuurkolomschakelaars - Type 2
  Gesproken commando's : Kort indrukken: gesproken commando's van de smartphone via het systeem. Verhogen van het geluidsvolume. Verlagen van het geluidsvolume. Geluid onderbreken/herstellen. ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Adviezen
  Alvorens te gaan rijden dient de bestuurder te controleren of alle passagiers hun veiligheidsgordel goed hebben omgedaan en vastgemaakt. Zorg ervoor dat alle inzittenden tijdens het rijden hun ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024