Hyundai i20 (GB/IB) Instructieboekje (2014-2020): Bescherming tegen roest

Bescherming van uw auto tegen roest Met behulp van de meest geavanceerde technologie in ontwerp en constructie om roestvorming tegen te gaan, produceren wij auto's van de hoogste kwaliteit. Dat is echter niet genoeg. Om ervoor te zorgen dat uw auto langdurig tegen roest beschermd is, is uw medewerking noodzakelijk.

Algemene oorzaken van corrosie De meest algemene oorzaken van corrosie op de auto zijn:

 • Het ophopen van strooizout, vuil en modder onder de auto.
 • Het afspringen van lak of beschermende coatings door steentjes, gravel, kleine krasjes of deukjes waardoor onbeschermd metaal komt bloot te staan aan roest.

Roestgevoelige gebieden Als u in een gebied woont waar uw auto regelmatig wordt blootgesteld aan factoren die roestvorming bevorderen, is bescherming tegen roest uitermate belangrijk. Een aantal veel voorkomende oorzaken van versnelde corrosie zijn strooizout, stofwerende chemicaliën, zeelucht en luchtverontreiniging.

Vocht werkt roest in de hand Vocht creëert omstandigheden waaronder roestvorming gemakkelijk optreedt. Roestvorming wordt bijvoorbeeld bevorderd door een hoge luchtvochtigheid, met name als de temperatuur net boven het vriespunt ligt. Onder zulke omstandigheden blijven agressieve stoffen in contact met de auto omdat het vocht langzaam verdampt.

Modder is zeer corrosief omdat het langzaam droogt en vocht in contact houdt met de auto. Hoewel de modder droog lijkt te zijn, zit er nog steeds vocht in dat roestvorming bevordert.

Hoge temperaturen versnellen ook het roesten van delen die niet goed geventileerd waardoor het vocht niet wordt afgevoerd. Daarom is het zeer belangrijk uw auto schoon en vrij te houden van modder en andere vuilophopingen. Dit geldt niet alleen voor zichtbare oppervlakken maar met name ook voor de onderkant van de auto.

Voorkomen van roest U kunt een bijdrage leveren aan het voorkomen van roest door in eerste instantie te letten op het volgende:

Houd uw auto schoon.

De beste manier om roest tegen te gaan is uw auto schoon te houden en vrij van agressieve stoffen.

Aandacht voor de onderkant van de auto is zeer belangrijk.

 • Als u in een gebied woont waar de kans op roestvorming groot is - waar strooizout wordt gebruikt, dicht bij de zee, gebied met luchtverontreiniging, etc-, dient u extra aandacht te besteden aan het voorkomen van roest. Spuit de onderkant van de auto in de winter ten minste eenmaal per maand schoon en reinig de onderkant aan het einde van de winter grondig.
 • Besteed bij het reinigen van de onderkant extra aandacht aan de delen onder de spatschermen en andere delen die zich uit het zicht bevinden. Reinig de onderkant grondig. Alleen bevochtigen van de modder in plaats van deze te verwijderen zal de vorming van roest juist versnellen in plaats van voorkomen. Hoge waterdruk en stoom zijn zeer effectief voor het verwijderen van opgehoopte modder en andere agressieve stoffen.
 • Zorg er bij het reinigen van portieren en dorpels voor dat de afvoeropeningen openblijven zodat het vocht er altijd uit kan. Anders kan er zich water verzamelen hetgeen roestvorming versnelt.

Houd uw garage vochtvrij

Parkeer uw auto niet in een vochtige, slecht geventileerde garage. Dit is de perfecte omgeving voor roestvorming.

Dit geldt met name als u uw auto in de garage wast of in de garage parkeert als deze nog nat is of bedekt met sneeuw, ijs of modder.

Zelfs een verwarmde garage kan roest bevorderen als hij niet goed geventileerd wordt waardoor het vocht niet goed wordt afgevoerd.

Houd lak en lijsten in goede staat

Krasjes en kleine beschadigingen moeten zo snel mogelijk worden bijgewerkt met een lakstift om de kans op roestvorming te verkleinen.

Als het onderliggende metaal zichtbaar is, laat er dan een professioneel schadeherstelbedrijf naar kijken.

Uitwerpselen van vogels: Uitwerpselen van vogels bevorderen roestvorming in hoge mate en beschadigen gelakte oppervlakken in een paar uur. Verwijder uitwerpselen van vogels daarom altijd zo snel mogelijk.

Verwaarloos het interieur niet

Vocht kan zich onder vloermatten en vloerbedekking ophopen en daar roest veroorzaken. Controleer dus regelmatig of de vloer onder de matten droog is. Wees vooral voorzichtig met het vervoer van kunstmest, reinigingsmiddelen of chemicaliën.

Vervoer dergelijke stoffen in een geschikte verpakking en reinig de auto bij morsen of lekken direct en laat hem goed drogen.

  Onderhoud van verchroomde onderdelen

  Gebruik een teerverwijderaar en geen schraper of ander scherp voorwerp voor het verwijderen van teer of insecten. Breng ter bescherming een waslaag aan op verchroomde onderdelen of besc ...

  Verzorging interieur

  Algemene voorzorgsmaatregelen interieur Voorkom dat bijtende oplossingen zoals parfum en cosmetische oliën in contact komen met de dashboardmateriaal omdat ze schade of verkleuring kunnen v ...

  Zie ook:

  Peugeot 208 Instructieboekje (2012-2019). Onder de motorkap
  De zekeringkast bevindt zich onder de motorkap, naast de accu (links). Toegang tot de zekeringen Maak het deksel los. Vervang de zekering. Sluit na het vervangen van de zekering zorgvu ...

  Citroen C3 (SX/SY) Instructieboekje (2016-2024). Bediening op het stuurwiel
  Selecteren van de snelheidsbegrenzer. Verlagen van de ingestelde snelheid. Verhogen van de ingestelde snelheid. Inschakelen / Onderbreken van de snelheidsbegrenzing.  Gebruiken v ...

  Modellen:

  Alle rechten voorbehouden. © | compacteklasse.nl 2022 - 2024